Økonomiske analyser - få inspiration til handling

Økonomiske analyser - få inspiration til handling - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er, at landmanden via inspiration fra de økonomiske analyser formår at udnytte de produktionsøkonomiske potentialer fuldt ud og derigennem sikrer bedriftens overlevelsesevne og udviklingsmuligheder. I projektet analyseres og formidles de økonomiske udfordringer og muligheder på et stadigt mere kvalificeret grundlag. Dette skaber motivation og inspiration hos den enkelte landmand til at træffe individuelle og bedriftsspecifikke beslutninger.

SEGES Planter & Miljø har udgivet ’Produktionsøkonomi Planteavl 2015’, med analyser af de økonomiske resultater for 2014 og aktuelle produktionsøkonomiske problemstillinger.
Skabelonen til aftale om handel med grovfoder er ajourført.
Atom-aftalen medfører faldende oliepriser, hvilket er til gavn for det energitunge danske landbrug.
Rentabilitet i barmarksprojekter med mælke- og svineproduktion.
Tæt på DIN økonomi - artikel fra Magasinet Kvæg, december 2015
Eksempler og forslagt til hvordan en rådgivningsvirksomhed kan arbejde med at forbedre landmandens indtjening, samt hvordan et udvidet samarbejde med SEGES kan understøtte disse aktiviteter.
Det starter med tanken om, at du måske kunne højne effektiviteten på din bedrift. Næste step er at finde ud af på hvilke områder. Her kan benchmarking være løsningen. En sammenligning med andre bedrifter kan pejle dig ind på, hvor du bør sætte ind.
Her beskrives de fordele, landmanden får, ved at benchmarke sin resultater med en sammenlignelig gruppe af landmænd.
Regnskabssæsonen er i fuld gang. Der skal afleveres regnskaber ude hos landmændene. Og det er nu, det skal overvejes, om landmanden har brug for Ø90 Benchmarking eller Business Check. Få inspiration til, hvordan du som rådgiver kan bruge begge produkter.
Faldet i mælkeprisen har voldsomme konsekvenser for mælkeproducenterne.
Malker du to gange, men overvejer at begynde med tre gange malkning? Så kan du med få indtastninger skaffe dig et overblik over økonomien i dette. Det er en opdateret version af en tidligere model.
Malker du to gange, men overvejer at begynde med tre gange malkning? Så kan du med få indtastninger skaffe dig et overblik over, om det kan betale sig økonomisk.
Det kostede svineproducenterne væsentligt mindre at fremstille smågrise og slagtesvin i 2014. Sam-tidig blev afregningsprisen kraftigt forværret. Svineproducenterne kommer derfor i gennemsnit ud af 2014 med dårligere resultater end i 2013.
Bidragssatsernes niveau og spredning i 2014.
Brug Fraktilanalysen, hvis du har brug for et hurtigt, visuelt overblik over, hvordan din driftsgren klarer sig på en række udvalgte nøgletal sammenlignet med niveauet i andre landbrugsvirksomheder.
Brug Fraktilanalysen, hvis du har brug for et hurtigt, visuelt overblik over, hvordan driftsgrenen klarer sig på en række udvalgte nøgletal sammenlignet med niveauet i andre landbrugsvirksomheder.
Brug Fraktilanalysen, hvis du har brug for et hurtigt, visuelt overblik over, hvordan din driftsgren klarer sig på en række udvalgte nøgletal sammenlignet med niveauet i andre landbrugsvirksomheder.
Brug Fraktilanalysen, hvis du har brug for et hurtigt, visuelt overblik over, hvordan din landmandskundes driftsgren klarer sig på en række udvalgte nøgletal sammenlignet med niveauet i andre landbrugsvirksomheder.
De tekniske forudsætninger er nu opdateret i budgetkalkulerne for 2016 og 2017.
Priser i budgetkalkuler er opdateret for 2016 og 2017. I løbet af næste uge sker der en opdatering af de tekniske forudsætninger.
De produktionstekniske forudsætninger i budgetkalkulerne for 2016 og 2017 er opdateret undtagt foderplanerne for de konventionelle malkekvægskalkuler. Ligeledes er maskinomkostninger i planteavlskalkulerne ikke opdateret.
Præsentation brugt ved Webinar om Business Check 27. maj.
Business Check Kvæg viser et uddrag af driftsgrensanalyserne for mælke- og grovfoderproduktion samt salgsafgrøder på kvægbedrifter for 2014.
Business Check, Kvæg 2014 er på gaden.
Business Check Slagtekalve viser driftsgrensanalyser for slagtekalveproduktionen såvel som resultater her-fra for både Dansk Kalv og Ungtyre.
Business Check slagtekyllinger og rugeægsproduktion viser driftsgrensanalyser for konventionelle slagtekyllingeproducenter og rugeægsproducenter.
Svinenoteringen var lav i 2014, hvilket gav en lavere indtjening sammenlignet med 2013. Fremstillingsprisen faldt, hvilket især skyldes flere grise pr. årsso og en lavere foderpris. I gennemsnit er de bedste resultater opnået på de større svinebedrifter.
Link til at gense webinar om Business Check.
Business Check ægproduktion viser driftsgrensanalyser fra produktion af buræg, økologiske æg og skrabeæg.
Business Check Økologisk planteproduktion viser driftsgrensanalyser for Økologiske planteproducenter.
En landmand ved Aars har reduceret sine kapacitetsomkostninger i marken ved at fravælge dyrt materiel til fordel for leje- og låneaftaler.
Tæt på din Økonomi, oktober 2015
Artikel fra Effektivt Landbrug, torsdag den 28. maj 2015
SEGES anbefaler, at der anvendes to principper til værdisætning af grovfoder. Det drejer sig om henholdsvis Intern grovfoderpris og Optimeringspris grovfoder.
Tæt på din økonomi, august 2015
Præsentation på plantekongressen januar 2015.
September-prognosen for malkekvægbesætningernes økonomi forudser et driftsresultat for 2015, som er 58.000 kr. lavere end prognosen fra maj måned.
Præsentation af forløbig regnskab planteavl i excel. Lignende præsentationer målrettes landbrugets rådgivningsvirksomheder og fagområder.
På Christiansborg på Fyn har man reduceret kapacitetsomkostningerne ved at have ansat en mand til at vedligeholde staldinventar.
Slagtesvineproducenterne havde et merforbrug i forhold til normforbrug på 26 % for årene 2013-2014. Det samme merforbrug ses ikke hos smågriseproducenterne, da de lige netop brugte det beregnede normenergiforbrug over samme periode.
EU giver medlemsstaterne mulighed for at opkræve superafgiften for kvoteåret 2014/15 i tre rater fordelt over 2015, 2016 og 2017. Danmark har nu besluttet at gøre brug af ordningen.
EU nedjusterer forventningen til mælke- og foderpriserne frem til 2021 – herefter ventes stigende mælkepriser.
Tæt på din økonomi, april 2015
Valget af græsblandinger har indflydelse på både markdriften og foderplanen, derfor er det vigtigt at forholde sig til den samlede effekt af ændringen – og vurdere valget ud fra den samlede økonomiske konsekvens.
Mælkemarkedet har været på voldsom rutsjetur siden foråret 2014. Desværre ser turen ikke ud til at være stoppet helt endnu. Der ventes en langsom bedring i 1. halvår 2016, men markedet forventes først at komme i væsentlig bedre balance i 2. halvår 2016.
Første repræsentative opgørelse af foreløbige driftsresultater for 2014.
I artiklen kan du læse en beskrivelse af formål, anvendelse og indhold af SEGES’ budgetkalkuler. Der er også en beskrivelse af, hvilke muligheder FarmtalOnline giver dig for at arbejde videre med budgetkalkulerne.
Tæt på DIN økonomi - artikel fra Magasinet Kvæg, februar 2015
Et presset og usikkert marked fastholder iflg. SEGES’ majprognose den forventede nedgang i 2015-resultatet for mælkeproducenterne. Dog tegner det knap så slemt for økologerne.
Lav din egen fraktilanalyse. Fraktilanalysen kan give et hurtigt overblik over bedriftens konkurrenceevne og forbedringspotentialer på basis af driftsgrenanalysens resultater.
En gennemgang af fremstillingsprisernes indhold, og hvordan den beregnes.
Når der skal vurderes på ændringer i sammensætningen af foderplan, og dermed det hjemmeavlede foder, kræves der mere viden end blot en vurdering af, hvilket fodermiddel der har den laveste fremstillingspris.
Business Check Planteproduktion viser, at kornudbyttet for alle grupper af planteavlere i 2014 har været større end i 2013. De faldende priser har til gengæld trukket i modsat retning, og årets resultat ender derfor i et minus for alle grupper.
Der er beregnet nye konventionelle og økologiske grovfoderpriser for 2016 og 2017
Tæt på din økonomi, juni 2015
Mælkeprisens nedtur fortsætter. Udsigt til langsom bedring i 2016.
De nye indkomstprognoser præsenteres på et webinar fredag, den 11. september. Du kan tilmelde dig webinaret her, og tilmeldingsfristen er den 8. september.
SEGES prognose for kvægbrugets indkomstudvikling 2014-2016.
SEGES prognose for planteproducenternes indkomstudvikling 2014-2016.
SEGES prognose for landbrugets indkomstudvikling 2014-2016.
SEGES prognose for svineproducenternes indkomstudvikling 2014-2016.
SEGES prognose for kvægproducenternes indkomstudvikling 2014-2017.
SEGES prognose for planteproducenternes indkomstudvikling 2014-2017.
SEGES prognose for landbrugets indkomstudvikling 2014-2017
SEGES prognose for svineproducenternes indkomstudvikling 2014-2017.
Konjunkturjusteret indtjeningsgab i dansk landbrug.
"Manuskript" til webinaret "Introduktion til INVE".
Dias brugt ved indlæg på webinar "Introduktion til INVE " - 10., 17. og 24. november.
Invitation til webinar "Introduktion til INVE " - 10. november.
Invitation til webinar "Introduktion til INVE " - 17. og 24. november.
Investeringsberegning giver bedre beslutningsgrundlag ved overvejelse om f.eks. større tilpasninger i maskinpark og maskinanvendelse.
Link til at gense webinaret om introduktion til INVE som video.
Beregning af fair pris på jord samt forhold der bør tages med i betragtning ved prissætning.
Præsentation på kvægkongressen februar 2015.
"Præsentation møde i IFRO 15. april 2015".
Beregning af akkumuleret tab på danske gødningsnormer.
Artikel fra Effektivt Landbrug, torsdag den 28. maj 2015
Lave mælkepriser og rene markedsvilkår uden kvoter kræver mere fokus på produktionen og de øgede udgifter til at fremstille mere mælk. Forsigtig, og tvungen, optimisme hos mælkeproducenter.
Landmændenes syn på økonomien - nu og i fremtiden.
Landmændenes syn på økonomien - nu og i fremtiden.
Artikel fra Effektivt Landbrug, 3. september 2015
For producenter af fjerkræ, svin og slagtekalve kan det være en fordel at omlægge til selskaber. Planteavlere og kødkvægproducenter bør forblive familieejede, mens mælkeproducenter vil have fordele ved begge ejerformer.
Artikel fra LandbrugsAvisen, 31. august 2015
Bedst som man gik og troede, at priserne havde nået bunden, faldt de igen på den globale mælkebørs GDT. Forventningen er dog fortsat fremgang – om end langsom.
Normtallene viser det gennemsnitlige niveau samt den bedste tredjedel for forskellige omkostninger og produktivitetsmål. Ved budgetlægning kan bedriftens egne tal sammenlignes med disse normtal.
Rentabiliteten i svineproduktionen er et mål for, hvordan temperaturen er i erhvervet. I 2015 forventes der en negativ rentabilitet på 81 kr. pr. gris. Et begyndende fald i antal søer i EU giver håb om bedre priser i 2016 og fremefter.
Dette notat beskriver kortfattet landmandens forsikringspræmie ud fra de oplysninger, der er tilgængelige i Økonomidatabasen.
Artikel fra Effektivt landbrug, 16. september 2015
Prognosepriser for 2016 og 2017 er under udarbejdelse og forventes offentliggjort fredag d. 11. sept. 2015. Prognosepriserne kan tjene som inspiration til de priser, der budgetteres med i de kommende år.
Der er nye prognosepriser i Farmtal. Disse dækker skøn over de væsentligste produkter og produktionsfaktorer i den primære landbrugsproduktion
Artikel fra Effektivt Landbrug, den 29. oktober 2015
På grund af de store ydelsesstigninger, der er set de sidste par år, er der blevet tilføjet et nyt ydelsesniveau i budgetkalkulerne i Farmtalonline for både konventionel og økologisk malkekvæg.
Enestående mulighed for at styrke landbrugets finansielle robusthed.
Statistisk set har der ofte været en våd høstperiode i Danmark. Hvilke muligheder er der for at reducere omkostningerne i disse tilfælde?
I denne pjece præsenteres resultater, der har betydning for økonomien hos smågrise- og slagtesvineproducenter samt integrerede svinebedrifter. Analyserne er lavet på baggrund af årsrapporter, der er indberettet til SEGES økonomidatabase.
Analysen viser en positiv udvikling i andelen af planteavlsbedrifter der skaber tilstrækkeligt likviditet. De har haft positive nettoinvesteringer i perioden, udviklingen i dyrket areal har været større end investeringerne og der er tale om en sund vækst.
Kommentar ved formand for L&F, Kvæg, Peder Philipp.
Formålet med analysen er at undersøge hvilke metoder skal kan bruges til at finde forbedringsområder/potentialer ved slagtekyllingeproducenter.
Produktionsøkonomi Kvæg 2015 behandler fire temaer, der har stor betydning for bedrifternes økonomi.
Produktionsøkonomi Kvæg 2015 er netop udkommet.
Pjecen Produktionsøkonomi, Kvæg 2015 er netop udkommet med kvægbrugernes økonomiske resultater for 2014 samt en række temaartikler. Få en forsmag her.
Maj prognosen ser på udviklingen i bedrifternes økonomi fra 2013 til 2016.
Dias brugt ved indlæg på webinar om indkomstprognoser d. 22. maj.
Dias brugt ved indlæg på webinar om indkomstprognoser d. 11. september.
Link til at gense webinars om prognoser som video.
Regnearket er klar til brug med dataanalyser på baggrund af de årsrapporter for 2014, der indgår i regnskabsdatabasen pr. 10. juni 2015. Regnearket anvendes til analyse og benchmarking af økonomi og udbytter i markbruget.
Rentabiliteten er forsat meget lavere i 2015 sammenlignet med sidste år. Den primære årsag til den dårlige rentabilitet er en lav notering på slagtesvin. Det giver også lave smågrisepriser.
Dollarstigning og privat oplagring medfører opjustering prognosen for svinenoteringen.
Se en sammenligning af økonomien ved lagring af korn i stålsilo, gastæt silo, plansilo, silopose og ved grovvarefirmaet.
De foreløbige undersøgelser viser, at investeringen i en sandvasker ser ud til at være både en økonomisk og miljømæssig gevinst for bedriften. Dette notat giver en kort beskrivelse ved investering i en sandvasker.
Kom godt i gang med benchmarkingarbejdet ude hos landmanden. Se optagelsen af webinaret og få indspark til, hvordan du sætter Business Check hæfterne, Fraktilanalysen og Business Check-regnearket i spil på den bedst mulige måde ude hos din kunde.
De fleste synes, at de har optimeret mest muligt. Men ofte kan man alligevel lave forbedringer.
Artikel fra LandbrugsAvisen, 31. august 2015
Tæt på din økonomi, maj 2015
De små svinelokaliteter mindskes fra ca. 5.800 i 2014 til ca. 3.000 i 2024. Med dem forsvinder ca. 5,8 mio. slagtninger. Hvis landets slagtesvineproduktion skal stabiliseres, skal der være vækst i lokaliteter, som leverer >9.999 svin årligt.
Tæt på DIN økonomi - artikel fra Magasinet Kvæg, marts 2015
Her kan du læse om særlige forhold ved fjerkrækalkulerne
Her kan du læse om særlige forhold ved grovfoderkalkulerne
Her kan du læse om særlige forhold ved de konventionelle kvægkalkuler
Her kan du læse om særlige forhold ved de konventionelle svinekalkuler.
Her kan du læse om særlige forhold ved salgsafgrødekalkulerne
Her kan du læse om særlige forhold ved de økologiske kvægkalkuler
Her kan du læse om særlige forhold ved de økologiske svinekalkuler.
Du kan nu få tilsendt targit-regnearket til præsentation og benchmarking af udbytter og økonomi i markbruget ud fra årsrapporterne for 2014.
Tæt på din økonomi, juli 2015
Kapacitetsomkostningerne kan reduceres, hvis man sætter dem under lup.